Uskoro rezultati konkursa „Pokreni se za posao“ i novac za 100 preduzetnika

0

Avgusta će biti poznato ko su stotinu preduzetnika koji će, zahvaljujući programu „Pokreni se za posao“ niške Nevladine organizacije ENECA i kompanije „Filip Moris“, dobiti po 2.000 evra da opreme postojeći ili započnu novi biznis. Od 2.660 prijava svaka četvrta je sa juga Srbije.

U uži krug ušlo je 300 kandidata koji će ovog meseca biti posećeni na terenu, a zatim će za korisnike biti odabrano stotinu onih čija je poslovna ideja bila prepoznata kao dobra i kreativna.

Kroz ovaj program do sada je podržano 606 malih i porodičnih biznisa iz cele Srbije iz sektora proizvodnje, zanatstva, poljoprivrede i uslužnih delatnosti, a statistika pokazuje da se na korak da se i sami okušaju kao preduzetnici često odlučuju i mladi, koje Nacionalna služba svrstava u kategoriju teže zapošljivog stanovništva.

Do sada je podržano 249 žena i 282 preduzetnika mlađih od 35 godina. Ovakav rezultat programa govori o preduzetničkoj inicijativi i inovativnosti mladih i žena da realizuju svoje poslovne ideje – kažu u NVO ENECA. Sličan udeo mladih zadržan je i u aktuelnom 8. ciklusu, s obzirom na to da je mlađih od 35 godina koji su dospeli u drugi selecioni krug 38 %.  

Kako piše na sajtu „Pokreni se za posao“, u selekciji se koriste ekonomski i socijalni krietrijumi, tako da se posebna pažnja u izboru preduzetničke ideje poklanja mladima, ženama koje žele da se ostvare kao preduzetnice, samohranim roditeljima i socijalno ugroženim grupama.

Osim novca za kupovinu opreme, korisnicima se obezbeđuju i poslovne i stručne obuke, kao i savetodavna pomoć ekonomskih stručnjaka. Oni ih upućuju u osnove malog preduzetništva i postaju im mentori u prve dve godine poslovanja – ističu u NVO ENECA.

Tim ove organizacije je tokom aktuelnog ciklusa procenjivao i analizirao priijave iz čak 118 opština, a skoro četvrtina ih je stigla sa juga Srbije. Oko petina prijavljenih kandidata je iz Vojvodine, 17 % iz Beograda, toliko iz centralne Srbije, nešto više od desetine iz zapadne Srbije, a samo 7 % iz istočne.

Kada je reč o delatnosti za koje su se zainteresovani prijavljivali, akcenat je u bio na proizvodnim delatnostima. Oko 70 procenata prijava se odnosio na pokretanje posla u proizvodnim delatnostima i preradi hrane, 14 % na uslužnim, a 16 % ih je iz oblasti poljoprivrede.

Ovaj program finansira kompanija „Filip Moris“, a sprovodi se uz podršku Nacionalne službe za zapošljavanje koja o njemu informiše nezaposlene i pomaže im da se prijave.

Nezaposlenost mladih u Srbiji predstavlja jedan od najvećih problema sa kojima se suočava naša zemlja. Prema izveštaju o globalnoj konkurentnosti 2016/2017 Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je rangirana na 136. mestu od 137 zemalja. Najveći broj nezaposlenih, prema izveštaju, predstavljaju mladi iz južne i jugoistočne Srbije. U narednom periodu, Južne vesti će se baviti istraživanjem ovog problema, kroz analizu trenutnog stanja i načinima borbe protiv nezaposlenosti mladih, a sve kroz programe podrške i pomoći koje nude EU i SAD.

Izvor: www.juznevesti.com

Предишна статияЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ДЯДО ДОБРИ!
Следваща статияЛюбители на българския фолклор от 4 континента се събират в Пловдив
Петар Рангелов
Петaр Рангелов е роден през 1969 г. Завършил е право, обаче през цялата си професионална кариера се занимава с журналистика. Започнал е като журналист в Радио Босилеград, но поради разногласия с тогавашните власти, само след една година остава без работа. След демократичните промени в Сърбия се завърща в Радиото и бива назначен за главен редактор. От 2003 г. е кореспондент на вестник „Братство" от Босилеград. Публикувал е на хиляди статии, интервюта, репортажи и др. журналистически текстове от различни области. 2007 г. е избран от читателите за „най-добър журналист” на "Братство". В момента работи в „Ново Братство”, а освен с журналистика, занимава се и с преводи от сръбски на български и от български на сръбски език

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.