Prateći program „Nišvila“ na amfiteatru u čast Esmi i Šabanu

0
Esma Redžepova i Šaban Bajramović, "Nišvil", 2005; Foto: YouTube Screenshot

„Nišvil“ će ove godine, kako navode iz organizacije festivala spojiti kralja i kraljicu romske muzike, kao što je to urađeno i za njihovih života 2005. godine, kada su zajedno nastupali Šaban Bajramović i Esma Redžepova. U okviru programa „Prijatelji Šabanu“ 8. i 9. avgusta, na amfiteatru na keju, kako najavljuju, nastupiće orkestar „Esma’s Band Next Generation“ koji je pratio legendarnu pevačicu na mnogim svetskim festivalima.

Organizatori su prvi dan ovogodišnjeg programa na River stejdžu simbolično nazvali „For Esma“ jer je tog datuma bila rođena čuvena pevačica. Podsećaju da je tako i Peti Ostin svoj nastup na festivalu nazvala „For Ella“ i posvetila kraljici džeza Eli Ficdžerald.

Tačno na dan rođenja Esme Redžepove nastupiće originalni Esmin sastav koji predvodi Simeon Atanasov, Esmin sin, a njene pesme izvešće Eleonora Mustafovska – saopštili su iz „Nišvila“.

Pored Esminog orkestra, na River stejdžu, kako najavljuju, nastupiće i Marko Luis, „Muhi Tahiri & friends“ iz Švajcarske, „Lilly of the West“ iz Bugarske, „Jazzotheria Band“ i „Pasivni Posmatrači Prirode“.

Posle ponoći, dodaju, biće emitovani i filmovi o Šabanu Bajramoviću, u sklopu „Nišville Movie Summit“-a.

Esma Redžepova je, podsećaju, 2008. u „Sava Centru“ pevala na koncertu posvećenom tada preminulom Šabanu Bajramoviću, a 2 godine kasnije je pomogla i izgradnju spomenika Šabanu na nišavskom keju.

„Nišvilov“ program na keju je tradicionalno besplatan za posetioce, a ovogodišnje 8. izdanje programa „Prijatelji Šabanu“ je prvi put pomoglo Ministarstvo kulture sa 200.000 dinara.

Glavni program ovogodišnjeg „Nišvila“ održava se od 10. do 13. avgusta.

Izvor: Južne vesti, Autor: V.M.

      I.M.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.