Александър Йованович Чута посети община Босилеград (Видео)

1

Народният представител Александар Йованович Чутa  посети  Босилеград.  Визитата е по покана на граждани и екоактивисти от босилеградска община, които се противопоставят на бруталната и опасна експлоатация на оловно-цинкова руда в мините „Босил-Метал“ и „Грот“.

На срещата, която се проведе в Хотел „Дукат”  местните жители и еко-активисти запознаха г-н Йованович с примитивната и опасна преработка на оловно-цинкова руда замърсяваща околната среда, под закрилата  на Община Босилеград и с много закононарушения в процеса на рудодобива.  Резултатите от направените проверки за чистотата на водите в Босилеградска община са изключително тревожни, а компетентните общински органи години наред не предриемат никакви мерки. Последния инцидент от 14 юни, когато директорът на „Босил-Метал” нападна с камъни екип на БНТ и местни екоактивисти също бе обсъден в  разговорите, като това деяние беше категорично осъдено.

Йованович се срещна и с представители на местното самоуправление, лично с кмета на Босилеград и  неговите подчинени, които се опитаха да отговорят на някои въпроси зададени от гостите и гражданите.  Директора на „Босил-Метал” Миодраг Вукайлович страхливо си призна, че срокът за дейноста на мината е изтекъл и в момента тя не работи!?  Основни теми на дискусията бяха спазването на екологичните стандарти за рудодобив, необходимите разрешения и законовите норми, досегашните инвестиции, както и вижданията на местното самоуправление по темата за опазване на околната среда.

След  динамичната и на моменти гореща дискусия, гостите  посетиха импровизираната бензиностанция в двора на бившият завод „Здравлье”,  за която така и не се разбра дали има разрешение за работа, а също така бяха запознат и с мястото на което се разтоварват камионите с оловно-цинкова руда и химически химикали, идващи от мината „Подвирове” в село Караманица .

Веднага след това предвожданата от г-н Йованович депутатска делегация се отправи към село Караманица за да се увери лично с дейноста на мината „Подвирове”. По пътя са били коментирани и няколкото ВЕЦ-а изградени по течението на Бранковска и Караманичка река, които допълват трагичната обстановка  в тази част на общината.

Посещението на депутатът и неформален лидер на екологичното движение в Сърбия Александар Йованович Чета в Босилеград проследиха всички местни медии, а по този повод в Босилеград специално пристигнаха и екипи на Телевизия N1 i Nova S.

Гласпресс

1 КОМЕНТАР

  1. Sve što je gilkos rekao u vezi benzinske stanice gospodinu Jovanovicu je cista laz. Ja sam vlasnik potpuno legalne benzinske stanice i odgovorno tvrdim da imam svu potrebnu dokumentaciju za rad,kao i upotrebnu dozvolu i dozvolu od ministarstva energetike za trgovinu nafte i naftnih derivata.Pre nekoliko godina dotična budala mi je namestio kontrolu,inspekciju,kojih je korumpirao kako bi mi zatvorili objekat i kako bi on objavio vanredno stanje i u dogovoru sa knez petrolom instalirali tu bombu bez nikakvih dozvola što mi je potvrđeno od službi za informacije ,čak je bio kažnjen i morao da da i pismeni izgovor koji sam lično dobio,u kome piše da,sve dok se vodi krivični postupak protiv njega on ne može da da nikakav odgovor, što ću javno da oglasim na društvenim mrežama.Taj lažov i lopov ne samo da mora da ode sa dužnosti već mora da zaglavi u zatvor i da odgovara za mnoga zlodela koje je učinio zajedno sa njegovim pajtasima,kao i on lično….I naravno mora da se preispita uzrok smrti žene koja je bila
    u podmuklo trudnoći,kojoj je kasnije podigao spomenik na kojem piše da je ta žena stradala po predskazanju svetog Ivana Rilskog što nema nikakve veze obzirom na to da je sv.Ivan Rilski živeo u osmom veku,ali to bolesniku nesmeta,jer mu je toliki ustvari prtljag.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.