U EU info centru otvorena izložba o Bosilegradu

0

Delegacija EU, EU Info Centar i Udruženje GLAS iz Bosilegrada otvorili su danas izložbu „Bosilegrad nekad i sad – Međunarodni dečiji Uskršnji festival”, koja se prvi put premijerno prikazuje van tog grada na jugu Srbije.

Izložba postavljena u EU info centru građane će upoznati sa prošlošću i sadašnjošću Bosilegrada, duhovnošću, tradicijom i običajima, ali i sa dešavanjima tokom Međunarodnog dečjeg festivala koji se već 23 godine u tom gradu organizuje na Uksrs.

Izložbu su otvorili Marina Rakić, Savetnica za informisanje EU info centra, predsednik Udruženja GLAS Aleksandar Dimitrov koji je glavni organizator festival, kao i ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov.

Ambasador Vlajkov ocenio je da je izložba važna za bugarsku nacionalnu manjinu i dodao da trud uložen u njeno organizovanje prenosi poruku koliko je važna multukulturalnost u današnjem vremenu. On je dodao da su sve te vrednosti važne na putu ka EU na kome se Srbija nalazi.

Glavni organizator Festivala rekao je da je to dobar primer kako se jedna spontana privatna inicijativa može pretvoriti u manifestaciju koja je od zanačaja za lokalnu zajednicu ali i koju je i Evropa prepoznala kao značajnu jer je Festival pre dve godine dobio prestižnu etiketu Asocijacije evropskoh festivala.

Marina Rakić iz Eu info cenra istakla je da tu oznaku kvaliteta imaju 22 festivala iz Srbije.

Udruženje GLAS uručilo je plakete Delegaciji EU u Srbiji, ambasadoru Vlajkovu i košarkašu Jovoiću, u znak zahvalnosti na podršci u organiizoavnju Festivala.

Na otvaranju izložbe nastupio je Hor slavista, a okupljene je na prigodnom prijemu pozdravio i glavni promoter festivala za 2017. Godinu, košarkaš Zvezde Stefan Jović.

Foto: FOTONET