U BOSILEGRADU OBELEŽEN SVETSKI DAN IZBEGLICA

0

Potpisana Izjava  solidarnosti

Opština Bosilegrad, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, Grupa za decu i mlade“Indigo” i UNHCR (Visoki komesarijat UN za izbeglice)  obeležili su Svetski dan izbeglica u Prihvatnom centru u Bosilegradu.

Ovom prilikom, predsednik Opštine Bosilegrad, Vladimir Zaharijev, potpisao je Izjavu solidarnosti u okviru UNHCR-ove svetske kampanje  WithRefugees, čime će se opstina Bosilegrad svrstati rame uz rame sa Atinom, Barselonom, Čikagom, Ženevom, Ljubljanom, Parizom, Tokijom, Bečom i mnogim drugim gradovima koji su potpisali ovu izjavu i koji promovišu inkluziju izbeglica, pružaju im podršku I omogućavaju saradnju.

Nakon podpisivanja  Zaharijev,  koordinator za jug Komesarijata za izbeglice i migracije R. Srbije Slobodana Savovića, upravnica PC Bosilegrad Mirjana Jovanović i šefica kancelarije UNHCR-a u Preševu Lirija Selmani Misini obratili su se prisutnima . Bosilegrad   je omugucio adekvatan smeštaja i obezbedio  uslove za njihovu integraciju u društvo, što danas predstavlja poseban izazov. Dužnost i obaveza  svih nas je da ljudima, koji nisu svojom voljom napustili svoje domove, pružimo najbolje mogućnosti za život dok borave u našem gradu, rekao je Zaharijev.

Deca u Prihvatnom centru takođe su uzeli učešće u program. Svečanost je završena degustacijom lokalnih specijaliteta i specijaliteta iz zemalja iz kojih potiču izbeglice.

U bosilegradkom Prihvatnom  centru  trenutno boravi  91 osoba, a od tog broja je 30 dece – najviše ih je iz Avganistana, Sirije i Pakistana.

Ujedinjene nacije su proglasile 20. jun Svetskim danom izbeglica pre 20 godina, kako bi se skrenula pažnja na prava, potrebe i nade izbeglica. Ove godine obeležava se i 45 godina rada UNHCR-a u Srbiji, kao i 70 godina postojanja UNHCR-a.  

MM GLASPRESS

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.