Savetovanje o informisanju manjina (Pannon RTV)

0
Dobra saradnja Mađarske i Srbije može da bude primer i za druge države – o ovome su govorili u petak u Bosilegradu novinari bugarske nacionalne manjine. U opštini na jugoistoku Srbije održano je savetovanje o informisanju manjina.

Na skupu se pre svega razgovaralo o problemima koji postoje u informisanju bugarske nacionalne zajednice koja živi u Srbiji. Događaju su između ostalog prisustvovali predstavnici Bugarskog nacionalnog saveta, ministarstva kulture i informisanja, a kao gosti i predstavnici naše medijske kuće, Panon RTV-a.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva u Srbiji živi nešto preko 18 hiljada građana bugarske nacionalnosti. Većina živi u Bosilegradu. Meštani kažu da broj stanovnika neprestano opada. Aleksandar Dimitrov, dopisnik iz Srbije za Bugarsku telegrafsku agenciju, godinama već vodi jedan internet portal na bugarskom jeziku.

„Nažalost, i mi  imamo probleme. Tu mislim pre svega na nedostatak novca. I na okruglom stolu sam pomenuo da smo u protekle tri godine, uspeli da obezbedimo novac samo za jednu godinu. Preostale dve godine ćemo preživeti kako znamo. Izgradili smo jednu platformu koja objedinjuje više država. To je jedan veoma zanimljiv projekat. Objedinjuje Bugare iz Srbije, Krajine, Moldavije i Severne Makedonije.“

Pannon RTV/Csipak Edvin

Dimitrovgrad se pored opštine Bosilegrad smatra za privredni i kulturni centar Bugara koji žive u Srbiji. U oba naselja funkcionišu mediji na bugarskom jeziku. Njihovo nesmetano funkcionisanje  u oba naselja otežavaju problemi oko održavanja, u prvom redu to što nemaju dovoljnu podršku. Bugarska manjina u Srbiji ima dve televizije, a  od 2015. godine jedna je u procesu privatizacije.

Stefan Stojkov, predsednik Bugarskog nacionalnog saveta kaže: „U narednom periodu treba da radimo na tome da nacionalni savet, odnosno govorim iz ugla medija čiji je osnivač nacionalni savet, da im obezbedimo sigurno finansiranje. Zašto to ne bi bilo moguće obezbediti i za ostale medije.“

Pannon RTV/Csipak Edvin

Učesnici savetovanja složili su se u tome da je saradnja Mađarske i Srbije izvanredan primer za to kako se ovo što je pomenuto može i ostvariti. Na susretu je kao gost učestvovao i Panon RTV.  Okupljenima je o iskustvu naše medijske kuće govorio Gabor Agardi, zamenik direktora.

„Mi kao Fondacija Panonija, Panon RTV, u suštini predstavljamo most između Mađarske i Srbije. Zbog toga je za nas bilo važno da učestvujemo na ovoj konferenciji, da možemo da govorimo o tome, koja je to uloga koju mi ostvarujemo između dve države. Premošćavajući one nedostatke, koji možda izostaju u komunikaciji pojedinih matičnih zemalja i nacionalne zajednice, i vi biste mogli postići slične rezultate.“

Pannon RTV/Csipak Edvin

Savetovanju je prisustvovao i predstavnik bugarskog konzulata u Srbiji. Petar Danov konzul smatra da je za nacionalne manjine izuzetno važno obezbediti informisanje na maternjem jeziku.

„Zbot toga što imaju važnu ulogu. Ne samo radi prenošenja duha tradicije i kulture, već i zbog objavljivanja servisnih informacija. Pred nama je popis stanovništva, izbori za savete nacionalnih manjina. Objavljivanja svih onih informacija koje su važne za informisanje nacionalne manjine.“

Inače, prema proceni bugarske manjine, u Srbiji živi mnogo više Bugara nego što to pokazuju podaci sa poslednjeg popisa stanovništva.

Izvor: pannonrtv.com

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.