Protest opozicije ispred RTS, izviždan Dnevnik (foto/video)

0
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Beograd – Više opozicionih stranaka i pokreta održalo je protest ispred RTS zbog, kako navode, „kontinuiranog kršenja zakona i blokade opozicije na javnom servisu“.

Na skup su došli Dragan Đilas, Boris Tadić, Zoran Živković, Dragan Šutanovac, Vuk Jeremić, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Saša Janković, Sanda Rašković Ivić, Duda Ivković, Srbijanka Turajlić i Siniša Kovačević, a pristalice „Šta radite bre“ Marka Bastaća stigle su na protest biciklima.

Niko od lidera opozicije nije govorio na skupu.

Okupljeni su nosili zastave Narodne stranke, Nove stranke, Pokreta slobodnih građana, grb glavnog grada, zastave Srbije. Na skupu je bilo i transparenata „protiv medijskog mraka“.

Članovi opozicionih stranaka traže smenjivanje generalnog direktora javnog servisa Dragana Bujoševića, glavnog i odgovornog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića i predsednika Upravnog odbora Vladimira Vuletića.

Okupljeni su izviždali Dnevnik RTS u 19.30h.

Srpska napredna stranka saopštila je povodom protesta ispred RTS da opozicija “nije uspela da pošalju ružnu sliku Srbije u svet“, a kako su naveli, gradonačelnik Beograda Siniša Mali je više ljudi okupio na tribini u Vreocima.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Saobraćaj u tom delu grada odvijao se bez zastoja, blokiran je bio samo deo Takovske ispred RTS-a,

Bivši novinar RTS i član saveta za kulturu Nove stranke Rade Radovanović, koji se obratio prisutnima, poručio je rukovodstvu RTS da podnese ostavku jer ta kuća „više nije javni servis“.

„Ova kuća više nije javni servis, nije čak ni državna televizija. Pretvorili su se u radio-televizijski razglas Aleksandra Vučića“, rekao je Radovanović.

Dramski pisac Siniša Kovačević poručio je da RTS treba da bude “prva odbrana demokratije i kuća večitih tragača za istinom“ i dodao da su u trenutnom rukovodstvu RTS oni čije su dilplome sticane na univerzitetu “gde je glavni predmet poslušnost“.

On je rekao da se narod okuplja na svakih nekoliko godina u reprizama na mestu gde treba da postoji javni medijski servis i kuća demokratije, ali da RTS to danas nije već da je „javna kuća koja izvršava svako gazdino naređenje“.

„Evo nas pred kućom repriza serija, serija razbribriga koje se emituju sve dok ih ne naučimo napamet, dok se serije koje upućuju na slobodnu misao i kritiku i osionost vlasti drže zakatančene“, rekao je Kovačević.

Profesor Fakulteta političkih nauka i član Pokreta slobodnih građana Srbije Rade Veljanovski obraćajući se okupljenima rekao je da se na programu RTS-a može videti samo jedna opcija i jedan lider i dodao da RTS „pravi svetog Aleksandra Vučića“.

Zoran Gavrilović iz organizacije BIRODI na skupu je izneo podatke o zastupljenosti opozicije i vladajućih stranka u informativnim emisijama RTS-a navodeći da je opozicija zastupljena u sekundama da se pominju i u negativnoj konotaciji, dok takve konotacije za predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je i najviše zastupljen na programu javnog servisa gotovo da nema.

Medijski istraživač Jovanka Matić ocenila je da se na RTS-u samo može videti jednostrana slika i da nema tema koje građane interesuju.

Protest ispred zgrade RTS opozicija je organizovala jer sa predstavnicima Upravnog odbora tog javnog servisa juče nije postigla dogovor o izveštavanju o aktivnostima opozicije.

Protest je najavljen pošto na sastanku predstavnika opozicionih partija i predsednika i člana Upravnog odbora RTS Vladimira Vuletića i Zorana Panovića nije postignut dogovor o zahtevima opozicije koji se odnose na poštovanje medijskih zakona i standarda.

Predstavnici 13 opozicionih organizacija podneli su 12. januara RTS-u i Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zahteve za poštovanje medijskih zakona i standarda, i za „otvaranje medijskog prostora“ za opoziciju radi objektivnog i profesionalnog informisanja građana.

Izvor: www.b92.net

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.