Pozivnica za izložbu „Bosilegrad nekad i sad“ – 3. mart Beograd

0

Сдружение ГЛАС Босилеград

 

 

 


 

POZIV ZA MEDIJE

 

Poštovani/а,

EU info centar  i Udruženje „Grupa liberalnih, ambicioznih i solidarnih” iz Bosilegrada pozivaju Vas da prisustvujete

 

OTVARANJU IZLOŽBE

„BOSILEGRAD NEKAD I SAD – MEĐUNARODNI USKRŠNJI DEČIJI FESTIVAL”

3.mart. 2017. 13:00

EU info centar

Kralja Milana 7, 11000 Beograd

 

Na izložbiće biti predstavljen predstojeći “XXIV Međunarodni dečiji Uskršnji festival –  Bosilegrad 2017” koji se održava u aprilu. Festival je u 2015/2016. postao dobitnik EFFE etikete – Evropa za festivale, festivali za Evropu – kojom se festivalima za kvalitet i dobar rad dodeljuje priznanje Evropske asocijacije festivala (EFA). Priznanje je dodeljeno za očuvanje tradicije, posvećenost umetnosti, uključivanje zajednice, i međunarodni i lokalni značaj našeg Festivala. Takođe, u 2016. Godini, Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine proglasio je Festival manifestacijom od izuzetnog značaja za Bugare u Srbiji. Otvaranje izložbe practice kulturni program, jedan izabrani tradicionalni običaj i koktel.

Novinarima će se obratiti:

 • Savetnica za informisanje, EU info centar, Marina Rakić
 • Organizator festivala i presednik Udruženja „GLAS”, Aleksandar Dimitrov
 • Ambasador Republike Bugarske u Srbiji Nj.E. Radko Vlajkov
 • Promoter festivala za 2017 godinu: košarkaš Zvezde i reprezentacije Srbije, Stefan Jović.

 

PROGRAM:

12:30  Okupljanje gostiju

13:00 – 13:15 Kulturni program

13:15 – 13:20 Pozdravna reč Marina Rakić, Savetnica za informisanje, EU info centar

13:20 – 13:25 Pozdravna reč Aleksandar Dimitrov gl. organizator festivala i izložbe

13:25 – 13:30 Obraćanje gostima  ambasador R. Bugarske Radko Vlajkov

13:30 – 13:35 Reč promotera festivala za 2017 g. košarkaš Zvezde Stefan Jović

13:35 – 13:45 kulturni program

13:45  Koktel

Pozivamo vas da medijski ispratite ovaj događaj.

 

O Udruženju „GLAS” Босилеград

         Udruženje  “Grupa liberalni, ambiciozni i solidarni”,  –  “GLAS” iz Bosilegrada je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje koje se zalaže za ostvarivanje ciljeva u oblasti afirmacije svih pozitivnih životnih aktivnosti: kultura, obrazovanje, ljudska i manjinska prava, ekologija , turizam, informativno-izdavačka delatnost, ekonomija, poljoprivreda, zdravstvo, sport i dr.

        Sedište i adresa Udruženja “GLAS”:  ul. Dobrodolski potok bb,  17540 Bosilegrad, Srbija.

Važnije aktivnosti Udruženja su:

 • Organizuje i razvija svake godine  Međunarodni dečiji Uskršnji festival,  manifestaciju od izuzetne važnosti za Bosilegrad i region.
 • Decembra meseca 2013. godine po pozivu bugarskog europoslanika g-na Stanimira Ilčeva jedna grupa predstavnika Udruženja posetila je Brisel, gde se na licu mesta upoznala sa načinom rada institucije Evropskog parlamenta.
 • Svake godine učestvuje na svetskim susretima bugarskih medija organizovanih od strane Bugarske Telegrafne Agencije
 • Kao partner u projektu od strane ERASMUS + „Identitet mladih u Evropi” 2015 god. uduženje je učestvovalo na seminaru u gradu Ruse, R. Bugarska, sa  jos sličnih organizacija iz 9 država Evrope, Azije i Afrike.
 • Krajem svake  godine Udruženje organizuje humanitarnu akciju za prikupljanje novčanih sredstava za pomoć najugroženijima
 • Udruženje se angažuje na inicijativi da Bosilegrad dobije svoj prvi muzejski prostor (etno zbirka), u saradnji sa  OŠ “G. Dimitrov” u Bosilegradu, sa kojom ima odličnu saradnju kako u pogledu pomoći za Uskršnji festival tako i u vezi tog projekta pod nazivom “Tradicija i njen značaj za buduća pokolenja”, koji je  od izuzetne važnosti za razvoj kulturnog i turističkog potencijala Bosilegrada.
 • U prošlih nekoliko godina Udruženje je organizovalo nekoliko  edukativno obrazovnih ekskurzija, kao i nekoliko turneja za lokalna kulturno umetnička društva, kako bi učestvovali na raznim skupovima i festivalima u Bugarskoj, Moldaviji, Ukraini, Grčkoj, Mađarskoj, Austriji i dr.
 • Ućestvuje na raznim konferencijama i skupovima u vezi zaštite  ljudskih, a posebno manjinskih prava i prati aktivno dešavanja i pokušavamo da damo svoj doprinos poboljsanju položaja bugarske manjine u Srbiji posebno u oblastima obrazovanja, kulture,  informativno –  izdavačke delatnosti i verispovesti.

 

O Uskršnjem festivalu

 

Već 23 godine Uskršnji festival pretvara za nekoliko dana Bosilegrad u balkanski centar dečje radosti, ispunjen nadom, šalje poruku mira i tolerancije svima koji posete ovu prelepu manifestaciju i pretvaraju se u deo Uskršnje bajke koja je počela da se priča daleke 1994 godine. U početku Festival je trajao jedan dan, danas traje sedam dana, popunjen  raznovrsnim edukativnim,  kulturno-zabavnim programima. Tokom trajanja Festivala, Bosilegrad preživi “kulturni cunami“ koji svojom energijom ostavlja dubok trag kod svih gostiju Festivala, a posebno je važan za meštane i decu bosilegradskog kraja s obzirom da nemamo prevelik izbor kulturnog sadržaja tokom godine. U 206. je na Festivalu učestvovalo oko 700 dece iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Moldavije i Grcke.  Deca različite  nacionalnosti prenose sliku lepote  tradicije svojih naroda i na naj-prirodniji način, iskreno i sa puno ljubavi šalju svima osmeh i nadu za zajednički život na ovim prostorima. To je u suštini misija našeg Festivala.

Kao kruna dugogodišnjeg rada stiglo je i priznanje od strane Evropske asocijacije festivala – EFA,  naš Festival je dobio znak kvaliteta – Certificate – EFFE Label za 2015/16 g. kao priznanje za očuvanje tradicije, posvećenost umetnosti, uključivanje zajednice, međunarodni i lokalni značaj našeg Festivala.

Nosioci EFFE Etikete iz Srbije za 2015/16:

 1. ArtLink Festival mladih talenata 2. BelgradeDesignWeek 3. BITEF 4. Beogradski Jazz festival
 2. CinemaCity Festival  6. Electe Subotica  7. DesiréCentralStation Festival
 3. Festival evropskog filma, Palić   9. Festival koreografskih minijatura
 4. Fеstivаl EURO-IN FILM 11. Guitar Art Festival 12. Međunarodni pozorišni festival Slavija
 5. Međunarodni uskršnji festival za decu Bosilegrad  14. GreenFest
 6. Međunarodni festival harfe  16. Radost Evrope 17. Nišvil jazz festival  18. NOMUS
 7. Nušićijada Festival  20. Operosa Festival
 8. Međunarodni festival pozorišta za decu, Subotica  22. Summer3p PalicMusic Festival