Posle ekologa, oglasili se i iz rudnika “Bosil metal” – tvrde da ne zagađuju prirodu i vode

0
Zagađenja nema - kažu iz "Bosil metala"; foto: Ekološki ustanak

Rudnik “Bosil metal” kod Bosilegrada vodi računa o tome da priroda u okruženju ne bude ugrožena i zbog toga konstantno sprovodi brojne mere zaštite – tako iz rudnika odgovaraju na optužbe ekoloških aktivista da otpadne vode iz rudnika zagađuju potoke na teritoriji bosilegradske opštine.

Nakon pisanja Južnih vesti o tome da će predstavnici Ekološkog ustanka zbog zagađenja u nadležnim ministarstvima pokrenuti postupak protiv “Bosil metala”, u saopštenju koje su redakciji poslali, iz rudnika tvrde da otpadnih voda nema, da vodotokovi nisu ugroženi i da im je u interesu da žive i rade u zdravom okruženju.

Lokalni aktivisti, pozivajući se na analize Instituta za hemiju, već dugo upozoravaju da je voda u bosilegradskoj opštini puna arsena upravo zbog rudnika i da se zagađenje prenosi čak i na susedne države – Bugarsku i Severnu Makedoniju, a pre četiri dana su i predstavnici Ekološkog ustanka, zajedno sa poslanikom Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, zbog toga posetili rudnik.

Aktivisti su nakon sastanka upozorili da se uz rudnik nalazi veliko jalovište, kao i da je dozvola za rad rudnika istekla pre godinu dana i rekli za Južne vesti da će se povodom toga obratiti Ministarstvu rudarstva i energetike i Ministarstvu ekologije, kako bi pokušali da stopiraju rad rudnika dok se ne uradi studija o proceni.

Sada, u saopštenju koje su Južne vesti dobile, iz rudnika sve to negiraju i navode da činjenično stanje – nije takvo.

Rudnik „Bosil-Metal“ iz Bosilegrada pri svim svojim aktivnostima vodi računa o tome da priroda u okruženju ne bude ugrožena i u tom cilju konstantno sprovodi brojne mere zaštite, u skladu sa propisima Republike Srbije. Prema dosadašnjim ispitivanjima životne sredine od strane akreditovanih ustanova Republike Srbije, svi parametri su u dozvoljenim koncentracijama i ne odstupaju čak ni od rezultata analiza takozvanog „nultog stanja“, koje je sprovedeno pre pokretanja pilot postrojenja – piše u saopštenju.

Navode da vodotokovi nisu ugroženi ovim projektom, jer rudnik nema otpadnih voda i objašnjavaju da Bezimeni potok, koji protiče blizu postrojenja i čije je korito oko 5 meseci godišnje suvo, nema dovoljnu količinu vode za rad pilot postrojenja, pa je rudnik napravio zatvoreni sistem.

U jednom bazenu se prikuplja sveža voda koja se potom ispušta u flotaciju. Nakon upotrebe u flotaciji, ona se pumpama, uz minimalne gubitke, vraća u drugi bazen, gde se taloži, prerađuje, a potom ponovo koristi u flotaciji, dok se malo sveže vode samo pridodaje da nadoknadi gubitak. Rudnik na taj način, nema nikakvih otpadnih voda – objašnjavaju iz “Bosil metala”.

Tvrde i da vranjski Zavod za javno zdravlje vodu iz Bezimenog potoka sprovodi na svaka 3 meseca, 150 metara iznad i 250 metara ispod rudnika, a da se rezultati dostavljaju Republičkoj ekološkoj inspekciji i da do sada nije bilo nikakvih primedbi.

Takođe, sam proces proizvodnje je podvrgnut najstrožem nadzoru i pridržavanju svih zaštitnih mera u cilju očuvanja životne sredine. Sva proizvedena ruda u jami „Podvirovi“ izvozi se vagonima i istresa u prijemni bunker nakon čega se drobi i melje. Samlevena ruda se nakon toga podvrgava procesu flotacije kako bi se dobio koncentrat i međuproizvod. Olovni, bakarni i cinkov koncentrat se kamionima otprema dalje, a međuproizvod se odlaže u zato posebno iskopane jame (tzv. Odlagališta) koje su obložene sa geomembranskom folijom, otpornom na sve hemijske i spoljne uticaje. Odloženi međuproizvod se vremenom isušuje i pretvara u suvu masu bezopasnu za infiltriranje u tlo ili vodotokove. Prelivanja sadržaja iz brane nije bilo nikada – obrazlažu iz rudnika.

Negiraju i tvrdnju aktivista da rudnik radi, uprkos tome što je dozola istekla prošle godine, i kažu da pilot postrojenje ne radi od februara ove godine, kada je dozvola istekla, već samo tehničko održavanje.

Svima nama u rudniku je u interesu da živimo i radimo u zdravom okruženju, da se Bosilegrad razvija, da radnici budu zadovoljni i ostanu da žive u ovom kraju jer imaju perspektivu – zaključuju iz “Bosil metala” i dodaju da je plan da po Glavnom rudarskom projektu u rudniku radi oko 320 ljudi, što je za 200 više od trenutnog broja zapošljenih.

Podsetimo, aktivisti su ranije upozorili i na to da bi proširenje rudnika i novih kopova na trenutno zagađenje bila ekološka katastrofa.

Izvor:Južne vesti

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.