Poljska podržava planove Bugarske u vezi sa Balkanom

0
Poljska

Poljska podržava prioritete aktuelnog bugarskog predsedavanja Savetom EU, naročito planove te zemlje da razvija odnose Evropske unije sa Zapadnim Balkanom, izjavio je danas u Sofiji poljski ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič.

Na konferenciji za novinare sa bugarskom koleginicom Ekaterinom Zaharijom, Čaputovič je rekao da će uspeh Bugarske u predsedavanju Savetom EU u prvoj polovini 2018. godine biti i uspeh Poljske, prenosi BTA.

On je podsetio da se ove godine obeležava 100 godina od uspostavljanja bilateralnih diplomatskih odnosa dve zemlje, što je, kako je rekao, odlična prilika za izgradnju još veće bliskosti između dve zemlje.

Čaputovič je pozvao bugarsku ministarku spoljnih poslova da poseti Poljsku, a BTA navodi da bi do posete verovatno moglo da dođe u drugoj polovini ove godine.

Zaharijeva je rekla da Bugarska deli veoma slične poglede sa Poljskom i da želi da im zahvali za podržavanje bugarskih inicijativa za Zapadni Balkan i njihovu evropsku perspektivu.

Ona je naglasila da je Poljska važna zemlja za EU i dugogodišnji prijatelj Bugarske.

Ministri dve zemlje razgovarali su i o pitanjima na agendi EU, zajedničkoj odbrambenoj i bezbednosnoj politici EU, kohezionoj politici i zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

Među temema su bile i politika azila EU i zaštita spoljnih granica bloka.

Ministri su razgovarali i o tome što je Evropska komisija pokrenula član 7 protiv Poljske 20. decembra prošle godine zbog „kontroverznih promena poljskog pravosudnog sistema“, dodaje bugarska agencija.

„Pratimo dijalog između Poljske i Evropske komisije i nadam se da zajedno možemo da pronađemo pozitivan izlaz iz ove situacije. Poljska može da računa na naše dobre namere i nepristrasnost“, poručila je Zaharijeva.

Evropska komisija aktivirala je u decembru član 7 Lisabonskog sporazuma i time pokrenula proceduru protiv Poljske zbog, kako navode, sporne reforme pravosudnog sistema te zemlje, a ta mera mogla bi da dovede do sankcija bez presedana, pri čemu Brisel nastoji da zadrži tu svoju članicu na demokratskom putu.

Izvor: www.blic.rs

Foto: Wikipedia

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.