Počinje KAŽNJAVANJE za prekoračenje brzine na AUTOPUTEVIMA, a evo kako će se dobijati KAZNE

0

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da će u „narednom periodu“ otpočeti sankcionisanje vozača koji prekorače srednju brzinu kretanja na auto-putevima. Rebić, koji je obišao naplatnu stanicu „Beograd“, podsetio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa javnim preduzećem „Putevi Srbije“ sprovodi projekat, koji se nalazi u završnoj fazi, a koji predviđa merenje srednje brzine kretanja vozila na auto-putevima na osnovu vremena prolaska kroz naplatne rampe.

 

– U prethodnom periodu u toku testne faze, vozači čija je srednja brzina kretanja bila veća od 120 kilometara na sat, dobijali su na priznanici, odnosno fiskalnom računu, informaciju o srednjoj brzini kojom su se kretali deonicom autoputa i ti prekršaji neće biti sankcionisani – rekao je Rebić.

 

On je naveo da je ovaj sistem samo još jedan od načina na koji se Ministarstvo unutrašnjih poslova bori da smanji broj žrtva i unapredi bezbednost na putevima.

 

– U narednom periodu, na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji propisuje da vozač može biti kažnjen ukoliko je prekoračio srednju brzinu, otpočeće se sa sankcionisanjem ovakvih vrsta prekršaja, odnosno policijski službenici će zaustavljati vozače, koji su prekoračili brzinu odmah na naplatnoj stanici ili će slati prijave na kućnu adresu – precizirao je direktor policije.

 

Cilj – smanjiti broj saobraćajnih nesreća

 

Rebić je ukazao da je jedan od uzroka saobraćajnih nezgoda prekoračenje brzine kretanja.

 

– Na auto-putevima u Srbiji tokom 2015. godine život je izgubilo više od 60 osoba, dok je tokom 2016. godine poginulo oko 50 lica. Mi nameravamo, da u narednom periodu, još više smanjimo ovaj trend poginulih preduzimajući ovakve i slične mere. Ministarstvo unutrašnjih poslova i ubuduće će nastaviti da sprovodi različite preventivne i represivne aktivnosti kako bi unapredilo bezbednost na putevima – rekao je Rebić.

 

Direktor policije je podsetio da su „Putevi Srbije“ u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova unapredili sistem naplate putarine, tako da pored svoje osnovne funkcije, sistem može da dostavi i precizne podatke o vremenu pojavljivanja vozila na ulaznoj i izlaznoj naplatnoj stanici.


Na osnovu tih podataka, kako je objasnio, računa se vreme za koje je vozilo prešlo udaljenost između naplatnih stanica, odnosno srednja brzina vozila, koja će biti odštampana na fisklanom računu prilikom plaćanja putarine.

 

– Mi smo zahvalni „Putevima Srbije“ koji su prepoznali incijativu MUP-a da se ovaj sistem osavremeni, bez dodatnog trošenja budžetskih sredstava građana Republike Srbije. Na ovaj način ćemo uticati na promenu svesti kod vozača da brzinu prilagode važećim propisima i time sačuvaju i svoje i tuđe živote – zaključio je Rebić.

Izvor: www.dnevno.rs

Предишна статияЛюбчо Нешков: ТАТКО, ВИЕ ПОБЕДИХТЕ
Следваща статияБългария и Македония подписаха Договора за добросъседство
Петар Рангелов
Петaр Рангелов е роден през 1969 г. Завършил е право, обаче през цялата си професионална кариера се занимава с журналистика. Започнал е като журналист в Радио Босилеград, но поради разногласия с тогавашните власти, само след една година остава без работа. След демократичните промени в Сърбия се завърща в Радиото и бива назначен за главен редактор. От 2003 г. е кореспондент на вестник „Братство" от Босилеград. Публикувал е на хиляди статии, интервюта, репортажи и др. журналистически текстове от различни области. 2007 г. е избран от читателите за „най-добър журналист” на "Братство". В момента работи в „Ново Братство”, а освен с журналистика, занимава се и с преводи от сръбски на български и от български на сръбски език

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.