Planinari iz Bosilegrada na Vitoši i Rili

Dvojica planinara iz Bosilegrada, Stefan Radovanov i Nenad Aleksandrov, boravili su za vikend 3 i 4.jula 2021.godine u Bugarskoj, i uspešno su se penjali na vrhove planine Vitoše i planine Rile. Ovo nije bila zvanična planinarska akcija, već lepo druženje planinara iz Niša, Bosilegrada i Sofije. Zajedno sa Stefanom i Nenadom, u Bugarsku je otišao i Miroslav Dokman, a u Sofiji su ih sačekali poznati planinari Cvetan Cekov, Petar Papazov i Aleksandar Nikolov.
Prvog dana, izveden je uspon na Černi vrh (2290 m) i Kamen del (1862 m), na planini Vitoši. Uspon na Černom vrhu obavljen je po hladnom i oblačnom vremenu, te se sa ovog, najvišeg vrha Vitoše, ništa nije moglo videti. Zato je pogled sa Kamenog dela bio izvanredan, oblaci su se razišli, sunce je ogrejalo, a Kamen del je vrh sa koga se pruža najlepši pogled na Sofiju. Mnoge razglednice Sofije usnimljene su sa Kamenog dela, a i sada su naši planinari na ovom vidikovcu susreli ekupu profesionalnih fotografa i snimatelja.
Drugog dana odredište je bio vrh Musala (2925 m), najviši vrh planine Rile, Bugarske i čitavog Balkanskog poluostrva. Do ove akcije, samo je dvoje građana Bosilegrada uspelod da se popne na ovaj vrh – Sunčica Tončeva i Stefan Radovanov. Novi junak Bosilegrada postao je Nenad Aleksandrov, skulptor i slikar iz sela Rajčilovci. Usponom na Musalu, Nenad Aleksandrov ispunio je svoj davnašnji san i tako postao i treći građanin Bosilegrada na Musali.
Uspon je izveden iz pravca Boroveca. Do vrha Jastrebec (2369 m), naši planinari popeli su se žičarom. Potom je otpočelo planinarenje ka 7 kilometara udaljenoj Musali. Prva etapa odvijala se po ravnom delu, za zagrevanje, do planinarskog doma Musala na 2389 metara. Od doma, uspon je postao strm i već ozbiljan izazov, odvijao se po neravnom i kamenitom terenu. Ova deonica prolazi pored Musalesnkih ezera i Alekovog ezera, i vodi sve do zaslona Ledeno ezero, na 2721 metar.
Zadnje etapa je najoštrija, najstrmija. Naši planinari su je savladali letnjom stazom, i na par mesta su pregazili još uvek prilično dubok sneg. Na vrh Musala izašli su za oko tri i po sata od kada su krenuli sa Jastrebeca.
Nenad Aleksandrov, koji nije specijalista za visokogostvo, već za planinarenje na blažim planinama u okolini Bosilegrada, a koje odlično poznaje, odlično se snašao i na ovom usponu, a veliku podršku pružili su mu Cvetan Cekov, Stefan Radovanov i Miroslav Dokman. Na samom vrhu, Aleksandrov je rekao da je ispunio i svojevrsnu obavezu koju su mu odavno preneli planinari iz Bugarske – da bi svaki Bugarin, barem jednom u životu, trebalo da se popne na vrh Musala.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.