Peti festival šopske salate u Pančevu okupio preko 300 posetilaca i promovisao tradiciju bugarske zajednice

0

Peti po redu festival šopske salate koji je održan minulog vikenda u parku “Barutana” u Pančevu okupio je preko 300 posetilaca, a u pravljenju ovog poznatog bugarskog jela nadmetalo se 11 ekipa.

Pobednik u pravljenju šopske salate je ekipa “Sneško” koju je predvodio najmlađi član Mihajlo Šegić. Drugo mesto pripalo je ekipi Ambasade Republike Bugarske u Beogradu, a u ime ambasade nagradu je primio savetnik Krasen Jurukov. Treće mesto osvojila je ekipa “Vidlič” koju je činila porodica Petrov.

Ljubinko Markov, predsednik udruženja “Šopsko oro” je u izjavi za FAR rekao da se je festival održao po utvrđenim propozicijama, a učesnicima i pobednicima su uručene zahvalnice i prigodne nagrade. Naveo je da su takmičari izlagali svoje uzorke u porcijama od po pola kilograma, a specijalni žiri u sastavu Dragana Ilijev, Vanja Gvozdenović i Aleksandra Ostojić Račić je ocenjivao izgled, miris, ukus i sveopšti utisak.

Prema rečima Markova, u zabavnom delu programa nastupili su Kulturno-umetničko društvo “Kolan” iz Beograda, mažoretkinje “Lavice” iz Bavaništa, pesnikinja Violeta Pačevski, gitarista i predsednik Udruženja banatskih Bugara “Ivanovo-Banat” Ognjan Cvetkov, kao i deca koja su izvela svoje recitacije i pesme.

Organizator ove tradicionalne manifestacije je Udruženje građana bugarske nacionalne manjine “Šopsko oro” iz Pančeva, koje raznovrsnim aktivnostima promoviše tradiciju i kulturu bugarske zajednice u Srbiji.

A. Todorov

Foto: Udruženje “Šopsko oro” – Pančevo / Slađana Sokolov

Източник: far.rs

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.