Kritikovao vlast u Bosilegradu i BIA, pa mu oduzeli knjige: Sud u Vranju zabranio autora iz Bugarske

0

BOSILEGRAD / VRANJE / SURDULICA – U Kulturno-informativnom centru (KIC) „Bosilegrad“ trebalo je da, u sredu, 8. novembra, bude obeležen Dan zapadnih pokrajina – kao i svake prethodne godine u Bugarskoj, ali i u Bosilegradu – u znak sećanja na pripajanje istočnih bugarskih teritorija Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Takođe je bilo planirano da, u okviru podsećanja na ovaj datum, bude predstavljena i promovisana knjiga „Elegija o Krajištu – sudbina Bugara u Zapadnim pokrajinama“, autora Edvina Sugareva, pesnika i bivšeg bugarskog diplomate u Srbiji. Ovaj datum je obeležen u KIC-u, ali promocija knjige nije održana, jer su, po naredbi Višeg suda u Vranju, pripadnici Kriminalističke policije Policijske uprave u Vranju, uz podršku pripadnika Policijske stanice u Surdulici, četiri sata pre same promocije, popisali i zaplenili iz KIC-a sve primerke ove knjige.

Kako se navodi u naredbi Višeg suda u Vranju od 7. novembra, u koju su novinari portala Slobodna reč imali uvid, „unos pomenute knjige u Srbiju je zabranjen početkom jula ove godine, zbog toga što sadrži materijal protiv interesa Republike Srbije, odnosno separatističke i secesionističke stavove koji diskredituju nosioce vlasti u Republici Srbiji i BIA„.

„U predlogu je navedeno da je osumnjičeni Ivan Nikolov, predsednik Udruženja građana KIC ‘Bosilegrad’, u periodu od 1. januara 2022. do 7. novembra 2023, izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, na taj način što se 8. novembra, sa početkom u 18 časova, u prostorijama koje su izdate u zakup KIC ‘Bosilegrad’, u organizaciji pomenutog udruženja i građanskog komiteta ‘Zapadne pokrajine’ iz Sofije, održava komemorativni skup povodom Dana zapadnih pokrajina, u sklopu kojeg će biti organizovana promocija knjige ‘Elegija o Krajištu – sudbina Bugara u Zapadnim pokrajinama’, autora Edvina Sugareva, bivšeg bugarskog diplomate u Republici Srbiji“ – piše u dokumentu Višeg suda u Vranju.

U njemu se, dalje, navode razlozi za pretresanje prostorija KIC-a.

„Više javno tužilaštvo u Vranju dostavilo je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Vranju, 7. novembra, zahtev za izdavanje naredbe za pretresanje stana i prostorija koje koristi osumnjičeni Ivan Nikolov, radi pronalaženja osumnjičenog, tragova krivičnog dela, odnosno predmeta važnih za krivični postupak koji potiču iz krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, i ostalih predmeta važnih za krivični postupak“.

Kako je za Slobodnu reč rekao Ivan Nikolov, predsednik KIC-a, policija je „banula“ u prostorije ovog udruženja građana 8. novembra, oko 14 časova, četiri sata pre početka zakazane promocije knjige Edvina Sugareva.

„Ove godine smo planirali da, u zatvorenom prostoru našeg udruženja, autor predstavi knjigu i podeli je posetiocima. I da tu bude 20 do 30 ljudi. Umesto toga, negde oko 14 časova, dakle četiri sata pre početka promocije, u KIC je banula policija iz Vranja i Surdulice, njih osmoro. Banuli su odjednom, legitimisali se i rekli da su došli po nalogu Višeg suda iz Vranja, da treba da pretresu prostorije. Pitao sam ih šta konkretno traže, oni su mi rekli – knjige. Kazao sam im da nema problema, da su knjige tu. Pitali su me koliko ih ima, odgovorio sam da ne znam precizno jer ih nisam brojao“ – objasnio je Nikolov.

Prema njegovim rečima, policajci iz Vranja i Surdulice su „seli i počeli da popunjavaju neke obrasce i formulare o oduzimanju tih knjiga“.

„I posle su ih odneli. Istovremeno su mi javili, sa granice, da su Sugarev i još sedmoro bugarskih državljana, koji su tog dana krenuli ka Bosilegradu iz Bugarske, vraćeni sa granice, bez objašnjenja. Dali su im neki obrazac koji oni nisu hteli da potpišu jer nisu imali nameru da prave probleme, a i nisu smatrali da bilo čime ugrožavaju situaciju ovde. U međuvremenu su u Bosilegrad došli generalni konzul i ambasador Bugarske iz Beograda, koji su bili pozvani da prisustvuju promociji te večeri i putovali su ka Bosilegradu u momentima kada se sve to dešavalo“ – rekao je predsednik KIC-a.

Naglasio je da ovo nije prvi slučaj „zabrane“ knjige „Elegija o Krajištu – sudbina Bugara u Zapadnim pokrajinama“. Prvi put, početkom jula ove godine, na granici Srbije i Bugarske, nije dozvoljeno da dvadesetak primeraka ove knjige uđe u Srbiju.

Drugi put, prema rečima predsednika KIC-a, nije dozvoljeno Aleksandru Dimitrovu, novinaru iz Bosilegrada, da granicu pređe sa tri primerka knjige. I treći primer ovog incidenta je najsvežiji, prošlonedeljni.

Nikolov je dodao da „nije upoznat da je knjiga zabranjena“.

„Međutim, u njoj ima nekoliko tvrdnji koje su na bazi istorijskih činjenica i onoga što je Edvin Sugarev lično video tokom četvorogodišnje diplomatske misije u Nišu. Tamo se izrazio, kritički, o službi državne bezbednosti i, posebno, o predsedniku Opštine Bosilegrad, Vladimiru Zaharijevu, kao i o predsedniku Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine, Stefanu Stojkovu. Apostrofirao ih je nekoliko puta, u smislu odgovornosti za katastrofalni položaj u kojem se našla bugarska nacionalna manjina posle dve decenije njihove vladavine. Opisivao je događaj od 15. i 16. maja 2017, kada je oduzeta ona spomen-ploča sa imenima žrtava Koste Pećanca, povodom stogodišnjice tog događaja, koju smo mi hteli da postavimo u centru Bosilegrada“ – rekao je Nikolov.

Dodao je da „ne vidi razlog za zaplenom i zabranom knjige, osim u pokušaju nekog političkog razračunavanja predsednika Opštine sa autorom knjige i sa KIC-om, koji je hteo da tu knjigu predstavi i promoviše“.

„Smatram da je ovo dosta primitivan i zastareo pokušaj da krijemo istinu time što ćemo zabranjivati ili spaljivati knjige. Skandalozan događaj. Mada, oni su tim aktom napravili najbolju moguću promociju knjige, jer se o njoj pričalo i pisalo po bugarskim medijima sledećih nekoliko dana. Promocija nije uspela u KIC-u, Sugareva nisu pustili u Srbiju, ali je komemorativni skup održan u krugu od 10 do 15 ljudi“ – kazao je Nikolov.

Kako je istakao, o ovom incidentu je, 9. novembra, bilo reči i u Evropskom parlamentu u Briselu, a oštar protest izražen je ambasadoru Srbije u Sofiji, Željku Joviću. Dan kasnije, 10. novembra, ambasador Bugarske u Beogradu uputio je demarš i protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

„Slučaj zaplene knjiga će biti predstavljen evropskim institucijama i biće u sklopu ocene o napretku Srbije u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji (EU)“ – rekao je Nikolov.

Jedan od dvojice svedoka prilikom zaplene knjiga iz KIC-a bio je Aleksandar Dimitrov, glavni urednik portala GlasPress iz Bosilegrada, koji je pripadnike vranjske i surduličke policije upitao koji je razlog za pretres.

„Rekli su mi da imaju nalog Višeg suda u Vranju zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti. Rekli su nam da su dužni da pretresu sve prostorije KIC-a, ali uz obavezno prisustvo dva svedoka, i da će posle da naprave zapisnik. Pitao sam inspektore ko je rekao da se u knjizi širi nacionalna, rasna i verska mržnja, oni su odgovorili da ne mogu to da mi kažu. Dajte ime i prezime tog gospodina koji je odlučio da zabrani i cenzuriše knjigu. Inspektori su nam rekli da oni to ne znaju, da imaju dokument suda i toliko. Popisali su i zaplenili 23 knjige“ – rekao je Dimitrov za Slobodnu reč.

Kazao je da je ovo što se desilo „preozbiljan problem“.

„Bukvalno uzimaju knjige u prostorijama udruženja, to je strašno. Pa, to se radilo 1943. godine. Narednog puta će da nas biju, ako se ovako nastavi. I meni se desilo da mi nisu dozvolili da sa samo tri primerka knjige Sugareva uđem u Srbiju. Zaustavili su me i rekli da knjige vratim u Bugarsku. Pet sati smo se raspravljali na granici. Na kraju su mi izdali papir da mi uzimaju te knjige. Uzeo sam ga i, sutradan, u Bosilegradu, angažovao advokata i podneo tužbu. Procedura je u toku“ – dodao je novinar iz Bosilegrada.

Източник: slobodnarec.eu

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.