KNEGINJA SAGLASNA, MINISTARSTVO ĆUTI: U Bosilegradu još čekaju odgovor na inicijativu da se gimnaziji vrati prvobitno ime

0

PROŠLE su bezmalo dve godine od pokretanja inicijative da Gimnazija u Bosilegradu ponese ime kneginje Marije Lujze, a škola koja radi duže od osam decenija i dalje je bez imena.

U međuvremenu, ispoštovane su sve procedure, a – zbog propisa da, ukoliko je onaj kome se ukazuje ovakva počast još živ, treba pribaviti i njegovu saglasnost – uz pomoć ambasada dvaju zemalja, pribavljeno je i odobrenje same kneginje…

– Školski odbor je, posredstavom Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine, predložio da se Gimnaziji, zapravo, vrati prvobitno ime, koje joj je 10. juna 1941. dao car Boris Treći. Tada je delegacija iz Bosilegrada dobila odobrenje da škola bude nazvana imenom njegove majke i ćerke, Marija Lujza, i to predstavlja začetak srednjoškolskog obrazovanja u ovom kraju – objašnjava Stefan Stojkov, predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji, podsećajući da se ova ustanova, već gotovo tri decenije, zove samo Gimnazija.

Realizacija inicijative, međutim, neobjašnjivo se zakomplikovala. Iako su 15. juna prošle godine i odbornici Skupštine opštine dali su saglasnost na odluku Školskog odbora Gimnazije u Bosilegradu o vraćanju prvobitnog naziva, „zapelo“ je u Ministarstvu prosvete. Ovde su saglasnost očekivali još prošlog avgusta, odnosno pre početka nove školske godine, jer Zakon propisuje da novo ime mora da važi samo od 1. septembra. Ali, odgovra još nema – ni pozitivnog, ni negativnog.

Inače, Gimnaziju u Bosilegradu pohađa oko 200 učenika. Nastava se odvija na dva jezika, srpskom i bugarskom, a – tokom burne istorije – ova obrazovna ustanova menjala je nazive i prolazila kroz brojne reforme. „Bezimena“ je, kažu, od 2009.

Izvor: novosti.rs

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.