„Javno“ iza zatvorenih vrata

0

Nova godina, novi počeci, nove šanse za promene…. Mnogo puta smo čuli ovu ili sličnu frazu i samo odmahnuli rukom, jer su se naše želje za promenama u velikoj meri razlikovale od želja onih koji o njima i odlučuju, bez obzira da li pripadamo manjinskom ili većinskom narodu.

Pesimističan početak? Možda. A možda samo realan. Ove godine pripadnike manjinskih naroda očekuju redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina. U kakvoj će atmosferi teći predizborne kampanje za sada je teško prognozirati, kao i to da li će se konačno postići depolitizacija nacionalnih saveta, što je jedan od ciljeva izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. U vezi sa ovim izmenama i dopunama nadležno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji organizovalo „javne konsultacije“ u više gradova Srbije. Za svaku pohvalu je napor koji je učinjen da se u ovako ranoj fazi pripreme izmena i dopuna zakona razgovara o radnoj verziji teksta zakona.

Međutim, javne konsultacije nisu bile u potpunosti javne. Bar ne kad je reč o prvoj konsultaciji, koja je održana u Novom Sadu. Pravo učešća su imali predstavnici nacionalnih saveta, članovi radne grupe za izradu izmena i dopuna Zakona, dok su medijski izveštači bili ljubazno zamoljeni da napuste skup, odnosno bilo im je omogućeno da događaju prisustvuju samo prva 3 minuta, taman toliko da čuju pozdravni govor domaćina, u ovom slučaju Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Na pitanje zbog čega nije moguće prisustvovati događaju, novinari su dobili kratak odgovor – nije predviđeno za novinare. Dalje zašto nije ni postavljeno, jer su se vrata već zatvorila. U ovakvim slučajevima je neophodno postaviti pitanje zbog čega se organizuju ovakve konsultacije ako pravo učešća nemaju upravo oni, koji će informisati javnost o istim.

Naravno, svoje primedbe i predloge na radni tekst izmena i dopuna Zakona su, između ostalih,mogli podneti i predstavnici novinskih kuća, ali svi znamo da je jedno napisati primedbe i poslati, a nešto sasvim drugo javno ih izneti. Javni dijalog, javne konsultacije, transparentnost… Poslednjih godina smo uvrstili ove termine u svoj svakodnevni rečnik, ali pitanje je koliko i razumemo značenje istih.

Izvor: 42 MinorityNews/ danas.rs

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.