Đaci iz cele Srbije igraju u Nišu predstave o vršnjačkom nasilju

0

Na 2. pozorišnom festivalu osnovnih i srednjih škola “Šta dramiš” koji će se 25. marta održati u Pozorištu lutaka, učenici iz više gradova u Srbiji igraće kratke predstave koje su sami pripremili. Ove godine, tema festivala je “Budi vitez – pravi vitez”, a ima za cilj prevenciju vršnjačkog nasilja, kažu glumci Ivana i Miroljub Riki Nedović.

Kako objašnjavaju, deca koja pohađaju dramske sekcije u svojim školama su, uz pomoć nastavnika, pripremila tekstove, kostime, scenografiju, ali i režirala predstave koje učestvuju na festivalu.

Žiri u kome će biti glumci Davorin Dinić i Danilo Petrović, kao i sociolog Milica Štrbo, biraće najbolju predstavu, glumca i glumicu, tekst i režiju.

Scenografiju i kostime nećemo ocenjivati jer to zavisi od para, već isključivo talenat i kreativnost učenika. Pokušavamo da ih navedemo da sami budu maštoviti – kaže Riki Nedović.

Predstave će, dodaje, biti podeljene u kategorije u zavisnosti da li su ih radili učenici od 1. do 4. razreda, od 5. do 8, a treća kategorija su srednjoškolci.

Učenici iz Vršca pripremili su predstavu o Aleksi iz Niša koji je počinio samoubistvo. Cilj ovog festivala je upravo da podigne svest o tome koliko je opasno vršnjačko nasilje – kazali su u Regionalnom centru za obrazovanje, koji učestvuje u organizaciji.

Festival „Šta dramiš“ počinje u 9 sati u Lutkarskom pozorištu, a ulaz je besplatan.

Najbolja predstava, kažu, dobiće tablet i sadnice, a za ostale su pripremili diplome i simbolične poklone.

Rade volonterski, ali planiraju da nastave

Podsetimo da je ovo drugi put da se održava ovaj festival u Nišu, a počeo je prošle godine na inicijativu glumaca Ivane i Rikija Nedovića.

Mi smo držali obuku za nastavnike koji vode dramske sekcije, za šezdesetak njih, a ovaj festival je proizišao iz toga – kazao je Riki.

Prve godine festivala, podsećaju, prijavilo se 36 škola iz čitave Srbije, a tema je bila ekologija. Kako objašnjavaju, ovaj festival rade volonterski, uz podršku Regionalnog centra za obrazovanje i pojedinih javnih preduzeća koja sponzorišu nagrade.

Ipak, ističu, planiraju da pozorišni festival učenika postane tradicija u Nišu, i prilika da predstave koje smišljaju i igraju deca, vide i njihovi vršnjaci iz drugih škola i gradova.

Autor: V. M. Izvor: Južne vesti

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.