“Blokiraćemo ne samo Brankov most, već celu Srbiju” poručili sa Ekološkog ustanka u Beogradu

0
Nakon skupa blokiran i Brankov most; foto: Milica Stamenković

Više od 30 ekoloških udruženja, a među njima i ona sa juga – Odbranimo reke Stare planineBitka za Vlasinu i Društva za zaštitu životne sredine “Stara planina”, kao i pojedinci okupljeni oko neformalne grupe Ekološki ustanak, okupili su se na protestu “Ustanak za opstanak” ispred Predsedništva Srbije u Beogradu i poručili ljudima iz vlasti da neće dozvoliti dalje trovanje Srbije i uništavanja vazduha, vode, zemljišta i drugih prirodnih bogatstava.

Protest je počeo oko 14 sati, a osim ekoloških aktivista, okupljenima su se obratile i javne ličnosti, glumci, profesori, a zatim je oko 16 sati krenula protestna šetnja do Brankovog mosta. Učesnici su poručili da će ukoliko vlast ne ispuni zahtev blokirati ne samo Brankov most, već celu Srbiju.

Okupljenima se obratile i javne ličnosti, profesori, glumci; foto: Milica Stamenković

U svom obraćanju Aleksandar Jovanović Ćuta iz Odbranimo reke Stare planine pozvao je prisutne na minut ćutanja za sve preminule od zagađenja vazduha i za sve nestale reke.

Ko to truje Srbiju? Linglong, Ziđin, Rio Tinto ili neko mnogo otrovniji. Dugačak je spisak onih koji su doveli do ovog zla. Nalazimo se na izvorištu najvećeg otrova – Skupština – tamo je jedan koji kada vidi drvo odmah se hvata za motornu testeru. Skupština u kojoj sede robovi koji umesto narodne volje sprovode volju onog koji je umislio da je bog. Našu decu nećete natapati otrovom. Blokraćemo Brankovi most, blokiraćemo celu Srbiju – rekao je Ćuta.

Da je od premijerke saznala da imamo 3.000 divljih deponija rekla je Dragana Đorđević, naučni savetnik, dodavši da se pretvaramo u deponiju evropskog i azijskog smeća.

Prostorni plan za Srbiju predviđa 40 rudnika, od čega 10 rudnika litijuma i šest termoelektrana. Plaćaćemo penale 700 miliona evra godišnje zato što nismo smanjili upotrebu fosilnih goriva. Jalovišta rudničkih deponija zagađuju vekovima. Mi spremamo još 40 jalovišta. Borska reka je mrtva preko 100 godina, jer je na njoj jalovište borskih rudnika. Pek je zagađen susptancama koje je Ziđin ispustio, oko Bosilegrada su mrtve reke. Ovo moramo zasutaviti da ne postanemo deponija smeća i da ne živimo u gasnim komorama – poručila je Đorđevićeva.

Okupljenima se obratila i glumica Svetlana Bojković rekavši da ne smemo dozvoliti da Srbija postane deponija za tuđe prljave industrije i da je ovaj skup samo početak borbe jer se neće lako završiti.

Ne smemo dozvoliti da Srbija postane deponija, jedna je od poruka sa skupa; foto: M. S.

 S.„Gospodo iz vlasti pazite jer vas mi pomno slušamo i pratimo, ako je ugovor sa đavolom vama prihvatlji zbog novca nama nije“, rekla je u svom govoru glumica Anita Mančić.

Srbija će živeti posledice vaše trgovine i naša deca vam neće oprostiti, ni deca naše dece, budućnost koju ste im prodali. Njima nećete pobeći, zato sada imate mogućnost da se zapitate zbog svoje odgovornosti. Priroda se buni, ni ona vam neće oprostiti, od nje nećete pobeći gospodo iz vlasti. Srbija se budi! Ovo se zove patriotizam, ovo je Srbija, a Rio Tinto Marš sa Drine – poručila je Mančićeva.

Nakon skupa ispred Predsedništva Srbije okupljeni su blokirali Brankov most na dva sata, a blokada je protekla uz koncert Dece loših muzičara.

Prvi Ekološki ustanak organizovala je grupa Odbranimo reke Stare planine, a tada je zatraženo uvođenje moratorijuma na izgradnju mini-hidroelektrana, kao i da se obustavi seča šuma po Srbiji.

Izvor: juznevesti.com

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.