Јубиларни Ускршњи фестивал у Босилеграду окупља Бугаре из 6 земаља

0

Босилеград се претвара у ускршњу дечју престоницу Балкана. Босилеграђани 30. пут заредом отварају своја врата и своја срца да у најсветлије дане у години дочекају госте из ближе и даље околине, мале и велике, напомињу организатори из удружења ГЛАС.                                           Почетак овогодишњег издања стављен је 13. априла. Први догађај празничног програма била је Васкршња радионица фарбања јаја техником воска. Истог дана, увече, програм је настављен отварањем фото-документарне изложбе „Ћустендилска акција спасавања бугарских Јевреја”.

Од петка до понедељка предстоји неколико фестивалских дана у којима ће Босилеграђани и гости Босилеграда моћи да доживе веома разноврстан и квалитетан културно-забавни програм. Обухвата разне позоришне, фолклорне, вокалне и гудачке концерте, екскурзије и такмичења, на којима ће бити много награда и изненађења.

Глумац Владислав Карамфилов – Варгала, космички глас Дијана Дафова, гудачки квартет „Судбина“, музичко-плесни ансамбл „Чинарите“, трио „Булгарина“, група сурвакара из села Светља, Пернишко и специјални гости г. фестивал из Украјине и Молдавије, са композицијама „Инспирација“ и „Алтон Чешмја“ наступиће пред босилеградском публиком током фестивала. У недељу од 12:30 по локалном времену у дворишту ОШ „Г. Димитров“ биће званично отварање јубиларног 30. „Међународног дечијег ускршњег фестивала – Босилеград 2023.“ Специјални гости на отварању биће извршна директорка Извршне агенције за Бугаре у иностранству Рајна Манџукова, министар за мањине и дијалог Србије Томислав Жигманов и амбасадор Бугарске у Београду Петко Дойков.

Након отварања, најишчекиваније и најомиљеније од свих учесника фестивала је такмичење за најздравије ускршње јаје које ће се одржати на четири отворене бине у школском дворишту.               У понедељак ћемо сазнати ко су победници и добитници награда у три такмичења за најздравије, најлепше и најоригиналније ускршње јаје.

Финале фестивала и додела јубиларних награда биће у 11 часова у великој сали Дома културе у Босилеграду. Организатори су припремили и посебно изненађење за све добитнике током година – од 1994. до 2023. године. Последњег дана, 18. априла (уторак), програмом фестивала предвиђена је екскурзија до Рилског манастира, на којој ће учествовати победници и награђени фестивала, као и гости из Украјине, Молдавије и Румуније.

ММ ГЛАС ПРЕСС

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.