У Врању обележен 3. март – Дан ослобођења Бугарске од турског ропства

0

Заједно са својим пријатељима и сарадницима, Бугарско – српски центар  у Врању обележио је Дан ослобођења Бугарске од турског ропства.

Трећег марта 1878. године потписан је Санстефански договор између Русије и тадашње Османске империје, чиме се проглашава крај Руско – турског рата, који је почео 1877 године, и поставља се почетак треће бугарске државе.

Први дан ослобођења обележен је 1880. године, а десет година касније 3. март је проглашен државним празником Бугарске.

Дарко Аначков, председник Бугарско – српског центра за Глас Пресс наводи да је обележавање овог празника од великог значаја за бугарску националну мањину у Врању.

Отварање овог догађаја започело је обраћањем предсеника удружења и излагањем кратких историјских података везаних за 3. март.

„Ово је прво обележавање неког бугарског празника у Врању. Мени је посебно драго што су се нашем позиву одазвали не само наши сународници, већ и остали пријатељи који су хтели да заједно са нама прославе овај за нас веома значајан дан“ – истиче Аначков.

Вредне домаћице су се потрудиле да направе разне бугарске специјалитете, као што су зелник и баница како би употпуниле утисак посетилаца.

ГЛАСПРЕСС

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.