Националне мањине подржале измене Закона о јавном информисању

0

Београд, 30. март 2017. године – Министарство културе и информисања Владе Републике Србије саопштило је данас да су представници савета националних мањина подржали иницијативу тог министарства да изменама Закона о јавном информисању и медијима буде прописан минимални износ средстава који локалне самоуправе треба да издвајају из свог буџета за пројектно суфинансирање медија.

У саопштењу се наводи да минимални износ средстава не би требало да буде мањи од један одсто укупног буџета општина и градова.
Такође, данас је усаглашен и став да би изменама поменутог закона требало да се пропишу обавезни рокови за расписивање конкурса за пројектно суфинансирање медија од стране локалних самоуправа, како би сви медији, па и они на језицима националних мањина, на почеку буџетске године располагали средствима за реализацију пројеката од јавног значаја.
Представници савета националних мањина предложили су да се формира редакција на мањинским језицима у оквиру Радио-телевизије Србије (РТС) и затражили подршку Министрарства културе и информисања у праћењу законске обавезе по којој приватизовани медији морају да поштују програмску шему и након приватизације.

Државни секретар Министарства културе и информисања Нино Брајовић подсетио је на то да је у 2016. години за медије који информишу на језицима националних мањина из републичког буџета и буџета АП Војводине издвојено више новца него за све остале медије, не рачунајући буџетска издвајања за јавне сервисе. 
Брајовић је истакао да је мањинским медијима припало више од 305.000.000 динара а свим осталим медијима 215.000.000 динара, што значи да је за пројектно суфинансирање медија на језицима националних мањина издвојено 33 одсто више средстава у односу на остале медије. 
Тај тренд биће настављен и ове године, уз настојање да издвајања расту у складу са повећањем буџета Министарства, чиме ћемо наставити да поштујемо високе стандарде када је реч о информисању и положају националних мањина, рекао је он.

Извор: Министарство културе и информисања Владе Републике Србије

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.