Мали са градоначелницом Софије о изградњи метроа

0
Фото: Танјуг

Градоначелници Београда и Софије, Синиша Мали и Јорданка Фандакова разговарали су у Софији о изградњи метроа у Београду, као и о искуствима Бугарске у вези са тим начином превоза. Мали је истакао да је софијски метро пример како ће изгледати метро у Београду – најсавременије могуће.

Градоначелник Мали је позвао Фандакову на Самит градоначелника главних градова Централне и Источне Европе и Кине, који ће у септембру бити одржан у Београду.

„Имали смо веома конструктиван састанак, на којем смо разговарали о стратешки важним пројектима за развој Београда и Софије. Разговарали смо о изградњи београдског метроа, а градоначелница Фандакова ми је пренела искуства бугарске престонице у вези са метроом, рекао је Мали, саопштио је Секретаријат за информисање града.

Како је навео Мали, метро у Софији повезује и аеродром и главну железничку станицу и главне пословне центре, и то је оно што утиче на развој града.

Мали је најавио да ће прва линија метроа у Београду заврштити 2022. године и ићи ће од Макишког поља до Миријева.

„На тај начин ћемо смањити највеће гужве код Сајма, Београда на води и Економског факултета“, истакао је Мали.

„Софијски метро пример за Београд“

Градоначелник је поручио да је софијски метро пример како ће изгледати метро у Београду –најсавременије могуће.

Како је рекао новинарима, метро, чија се трећа линија гради, повезао је целу Софију, додавши да је то најјефтинији метро по километру, с обзиром на то да је око 45 милиона евра коштао километар метроа.

„То је пример који ћемо ми следити у Београду“, назначио је Мали и додао да из искуства Софије можемо много да научимо да ми не бисмо направили никакву грешку већ да би грађани добили најбољи систем по најбољој цени.

„Ово је слика метроа који ћете имати прилику да видите у Београду за пар година“, подвукао је Мали.

Поновио је да ће 2020. године почети да се гради метро у Београду, једна, па друга линија, које ће чинити систем са четири линије БГ воза.

„То је систем који ће повезати све Београђане, који ће Београд направити да буде европска метропола и систем који ће решити гужве у саобраћају“, нагласио је Мали.

Фото: Танјуг

Мали је навео да је на састанку са Јорданком Фандаковом било речи и о искуствима Београда са електробусима, и најавио да ће делегација Града Софије посетити Београд и ГСП „Београд“ како би се на лицу места упознали са начином рада аутобуса на електрични погон.

„Разговарали смо о начину функционисања градског саобраћаја, како у Београду тако и у Софији. Ми ове године планирамо да набавимо 100 соло аутобуса, 80 електричних аутобуса, 20 минибуса за приградска насеља, као и 20 трамваја“, навео је Мали.

Мали је додао и да односи Србије и Бугарске, као и Београда и Софије никада нису били бољи, и да је изузетно важно да се добра сарадње два града додатно ојача.

Синиша Мали борави данас у посети Бугарској, у званичној делегацији коју предводи председник Србије Александар Вучић.

Делегација Србије провозала се једном линијом метроа у пратњи градоначелнице Фандакове.

Извор: РТС / Танјуг

Предишна статияТодорвден в Бесарабия
Следваща статияВ конкурса на Евровизията молдовската група ще испълни песен на Филип Киркоров
Александър Димитров
Aлександър Димитров, роден през 1972 г. в Босилеград, икономист по образование, дълги години работи в неправителствения сектор, участва и организира много събития с културно-образователна цел. Медиите са винаги били предизвикателство в неговата работа, през 2002 г. успява да направи почти невъзможното, след едногодишна работа под негово ръководство в Босилеград започва да работи първата кабелна ТВ в Вранския регион. Като гл. организатор на Великденския фестивал, вече 26 години преврща Босилеград в баклански център на детската радост. Вярва, че опитът ще му бъде полезен и в новата медия „ГЛАС ПРЕСС”.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.