Честитка поводом 1. новембра, Дана народних просветитеља (будитеља), празника бугарске националне мањине у Републици Србији

0

Поводом Дана народних просветитеља (будитеља), 1. новембра, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог честита празник институцијама и свим припадницима бугарске националне мањине у Републици Србији.

Дан народних просветитеља (будитеља) бугарска национална мањина прославња као празник своје духовности и културе, одајући пошту књижевницима и револуционарима који су одиграли важну улогу у подизању бугарске самосвести. Слави се и као празник учитеља, студената, професора, бибилиотекара и научних радника.

Бугарска национална мањина у Републици Србији, према последњем попису становништва из 2022. године, броји 12.918 припадника, који живе већином на југу Србије у општинама Босилеград и Димитровград, где су бугарски језик и писмо у службеној употреби. Већина припадника ове националне мањине су православне вероисповести. Национални савет бугарске националне мањине је тело мањинске самоуправе, изабрано на непосредним изборима, и као такво брине о остваривању права својих припадника, очувању и развоју богате културе и традиције.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Влада Републике Србије наставиће посвећено да раде на обезбеђивању свих потребних предуслова како би бугарска национална заједница у Републици Србији наставила да ужива права која им по закону припадају и развија националне институције у циљу сигурне и стабилне перспективе за припаднике своје заједнице.

Izvor: minljmpdd.gov.rs

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.