У Босилеграду је одржан округли сто на тему „Значај мањинских медија“ (Видео)

0

„Хајде да тражимо независност медија“. Ово је мото округлог стола „Значај мањинских медија“, који је одржан у Босилеграду. Манифестацију је организовало Удружење „Глас“ – Босилеград у оквиру пројекта „Онлајн платформа Гласспресс“.

Актуелно стање медија бугарске мањине у Србији и финансирање медија мађарске, хрватске и албанске мањине у Србији били су главне теме трибине, којој је присуствовао и координатор бугарских медија и заједница у  свету на БТА Мартина Ганчева.

Округли сто је поздравним обраћањем отворила потпредседница Бугарске Илијана Јотова. „Мањински медији постају значајни са идејама које проповедају. Моћ информација се не мери само по површини или буџету, већ долази из оштрине и искрености јавног посредовања. У овој формули су важне потребе људи и смисао одражавања информација “, наводи се у документу.

„Бугарски медији у Србији добијају значајна средства од локалне власти. Бугарска такође пружа подршку кроз развојну помоћ. Инструмент захваљујући коме се и организује данашњи догађај“, рекао је гостима и учесницима округлог стола Димитар Василев из бугарске амбасаде у Београду.

Заузврат, наш конзул у Нишу Петар Данов изнео је мишљење да се за неке проблеме мањинских медија могу наћи конкретна решења. „Аплицирање за пројекте Министарства спољних послова је добра опција, добар алат за суочавање са финансијским потешкоћама“, додао је он.

Управо недостатак новца истиче Стефан Стојков, председник Националног савета бугарске мањине у Србији. Према његовим речима, до финансијских тешкоћа дошло је након што је Србија променила закон 2014. године и 2015. године почела приватизација.

Александра Димитрова са Нове радио-телевизије Босилеград изнела је мишљење да тема образовања матерњег језика треба да буде у центру пажње свих мањинских медија. „Четврта сила одавно није коректив за остале три. Изгледа да је изгубљена жеља за дискусијом, етиком и вредностима“, додала је она. Према њеним речима, мало сарађују и медији у Цариброду и Босилеграду.

„Телевизија и Радио Цариброд умиру. Били смо тим од 13 људи. Национални савет нам не даје новац. Од Републике Бугарске, од приватизације медија, а ни пре тога, нисмо добили ни паре. Финансирање добијамо само од локалне самоуправе, која обезбеђује плате за 10 месеци. Пишемо пројекте, али нема ко да их реализује да би добили субвенцију. Надамо се да ће после избора у Бугарској бити стабилна власт и да ћемо гледати даље од хамбургера и помфрита“, коментарише Драган Јовичић – новинар РТ Цариброда и магазина „Визија“.

„Бугарска мањина има највише медија по глави становника. Неки су затворени, други су у опасности од затварања, трећи једва провлаче, четврти преживљавају захваљујући нарушавању стручности. Мањински медији су некомерцијални, непрофитни и морају бити финансирани. Ту се поставља замка“, рекао је Иван Николов – председник Центра Босилеград. Према његовим речима, финансијска стабилност је на штету језика, слободе и безбедности новинара.

На форуму је учествовао и Валери Радолов из Извршне агенције за Бугаре у иностранству

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.