Расте интересовање младих из Врања за студирање у Бугарској

0

Студентски дани су један од најлепших периода у животу. Већина младих зарад студирања одлази из мањих средина у веће градове са циљем да се након завршетка студија врате и започну посао у свом родном месту. Нажалост, када се уклопе у средину и прихвате убрзани темпо живота, стекну нове пријатеље, када се роде нове љубави,  повратак је под знаком питања. То најтеже пада родитељима, али временом схвате да је срећа њиховог детета заправо и њихова срећа.

Последњих година у Врању расте интересовање свршених средњошколаца за упис на студије у Бугарској.  Бугарски факултети нуде интересантне студијске програме, тако да будући бруцоши могу да изаберу баш оно што је сфера њиховог интересовања.

Никола Александров и Ирена Николић – обоје  из Врања, одлучили су да своје студентске дане проведу у Бугарској.

Никола је завршио eвропеистику у Благоевграду. Тренутно је у потрази за послом. Каже да би најсрећнији био када би нашао посао у струци. Течно говори бугарски и енглески језик. Иако је завршио студије и вратио се у Врање, Никола и даље посећује Бугарску и пријатеље које је стекао за време студирања. У ишчекивању посла у струци повремено ради у Бугарској, и уколико му се укаже прилика можда ће и тамо остати, можда ће отићи на неку  другу страну где ће се наћи неко ко ће ценити његово знање стечено на факултету. Нажалост, он није усамљен случај.   Поред родитеља и његових искрених пријатеља, гитара му пуно значи. Свира већ једанаест година. Музика га опушта и чини срећним.

Ирена је завршила Економски факултет у Нишу. Након завршетка студија одлучује да упише мастер студије екологије и заштите животне средине у Софији. Тај циљ је и остварила. С обзиром да добро влада енглеским одлучила се да наставу прати на енглеском језику. Била је у групи младих људи са свих страна, тј. групи странаца који су се као и она одлучили за студирање у Бугарској. Са својим колегама и колегиницама са факултета путовала је у Русију и доживела незаборавне тренутке. Била је очарана лепотом Русије и гостопримством домаћина. Ирена је веома задовољна студирањем у Бугарској и знањем које је тамо стекла. Осим доживотних пријатеља, стекла је и диплому земље чланице Европске уније која је надалеко цењена. Након завршетка студија вратила се у Врање и врло брзо пронашла посао.

Знање, пријатељство и љубав не знају за границе.  На младима свет остаје.

Аутор: Дарко Аначков

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.