Развојне шансе Врања преко ИПА програма прекограничне сарадње са Бугарском

0
IPA-Programme-logo

Министарство за регионални развој и јавне радове Републике Бугарске у сарадњи са Министарством за европске интеграције Републике Србије, објавило је 22.01.2018 други јавни позив за прикупљање предлога пројекта са циљем побољшања међународне сарадње између Бугарске и Србије у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србија – Бугарска  2014 – 2020

Да подсетимо, циљ оваких пројеката јесте  постизање уравнотеженог и одрживог развоја пограничног региона између Бугарске и Србије као део европског простора, кроз планиран економски раст, прилагођавање климатским променама и унапређење система образовања.

Издвојена средства за ове намене су 12 121 602 евра.

Предлози пројеката морају биту у оквиру једне од три понуђених области:

1.      Одрживи туризам

2.      Млади

3.      Животна средина

Врање

ИПА пројекти прекограничне сарадње омогућавају приступ озбиљним средствима којима се може остварити велики помак у наведеним областима.  Врању се отварају могућности са сарадњу са Перником, Ћустендилом и другим градовима са којима се може остварити успешна сарадња.

Пре неколико година остварена је успешна сарадња између Врања и Монтане. Резултат ове сарадње је реализација ИПА пројекта која је у једном тренутку прекинута из непознатих разлога. Ради се о изградњи стадиона у Врању. Направљено је идејно решење, радови су кренули, али су убрзо и прекинути без посебног образложења. Генерално, овакви пројекти захтевају озбиљност при реализацији и наравно стручне људе који ће дефинисати проблем и кроз пројекат настојати да проблем реше на обострано задовољство Овакви пројекти су велика шанса за развој Врања и Пчињског округа, али се нажалост ова шанса неретко пропушта.

Врање је град који има огроман туристички потенцијал, али га слабо користи. Остаје нам да се надамо да ће се свест људи мењати и да ће се више водити рачуна о друштвеним а мање о личним интересима појединаца.

Аутор: Дарко Аначков

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.