Маханин пут до снова

0

Махана Јами из Ирана од октобра је у Центру за прихват миграната у Босилеграду. У инвалидским колицима је од детињства, али је то не спречава да сања и остварује снове. Поставила је 2012. године национални парарекорд: прешла је на рукама више од 1.700 степеника до врха техеранског торња Милад.

Спорт Махани Јами помаже да тестира своје границе, пливала је, подизала тегове. Почела је да вежба са 13 година, у средини која није имала размевања за њене жеље.

‚‚Звезде су тако далеко, али желим да их досегнем. За мене су звезде седам светских торњева. За сат и по попела сам се на Милад, следећи је Дубаи, волела бих да се и у Србији попнем на неку велику зграду”, каже Махана.

Подршку јој пружају вереник, усвојени син и менаџер. Са њом су били у Ирану, сада су заједно у Србији, у Прихватном центру у Босилеграду.

‚‚Када је Махана кренула из Ирана одлучио сам и ја да пођем са њом, да јој помогнем на путу до остварења сна”, каже њен вереник Мустаба Садеги.

Шајан Сафави је Маханин усвојени син: ‚‚Ми смо даљи рођаци, усвојила ме Махана, много је волим, када сам нерасположен, тужан, она ми помогне да се боље осећам.”

‚‚Помогао сам јој да постави рекорд, у Техерану, ја верујем да она може да уради све што пожели”, наглашава њен менаџер Хажир Надери.

Вежба повремено, сада осећа да јој је тело слабије, али је спремна на физичке изазове. У Центру у Босилеграду се осећа, каже, као у великој породици.

‚‚Махана је невероватна особа, бар мени, а и свима у кампу, она је једина особа са инвалидитетом у кампу, а најбоље је расположена, увек је највеселија, увек има идеје за неку забаву, са децом се игра, са одраслима пева”, истиче Мирјана Јовановић, управница  Прихватног центра у Босилеграду.

У Босилеграду је тренутно четрдесет петоро миграната. Завршава се реконструкција дела зграде, ту ће моћи да се смести још осамдесеторо. Ново крило прилагођено је особама са инвалидитетом.

Извор: www.rts.rs

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.