Александар Вучић положио је данас заклетву и ступио на дужност председника Србије

0

Александар Вучић је положио заклетву на свечаној седници у Скупштини Србије, чиме је Србија и званично добила новог шефа државе. Заклетву је положио држећи десну руку на Уставу Србије, који је посебно израђен за ову прилику и који му је дала председница Уставног суда Весна Илић Прелић, и на Мирослављевом јеванђељу – најстаријој српској књизи. Председник Србије изговорио је заклетву, која гласи:  „Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохији као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности”.

Након полагања заклетве, Вучић је захвалио свим претходним председницима Републике Србије који су дали свој допринос просперитету Србије, а посебно Томиславу Николићу, који је подржао мере Владе на путу ка опоравку.

Вучић је рекао да не може да нађе довољно речи да објасни страх и наду које осећа док преузима дужност председника. Знам да су ми потребна дела много више него речи и да ће ми суд бити изречен када будем завршио мандат, нагласио је председник Србије.

Вучић је поручио да ће радити на успостављању мира у региону, да ће са свима разговарати и инсистирати на дијалогу и компромису. „Мир и стабилност су за многе излизане речи, али биће срж мог будућег политичког деловања“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је читав регион систем спојених судова. „Можемо да се повежемо, изградимо путеве и мостове, учимо једни од других и доведемо инвеститоре, да створимо регион у којем су разлике предност а не основа за сукобе. Свима у региону је поручио: „Хајде да стварамо послове, јер они стварају нас, доста смо се сахрањивали, време је да се рађамо.“

Вучић је навео да ће чувати интегритет Србије, али да ће увек прихватити разговоре са косовским Албанцима јер се тиме чувају Срби.

Свечаности у Скупштини присуствовали су посланици, чланови Владе, представници дипломатског кора, верски великодостојници, представници Републике Српске и бивши председници Србије и Југославије, као и остале званице.

Вучић се по полагању заклетве упутио до здања на Андрићевом венцу, где је седиште председника Републике. На путу до зграде Председништва, председник је прошетао кроз шпалир гардиста Војске Србије и младих у народним ношњама, и разговарао са окупљеним грађанима. Испред зграде на Андрићевом венцу уприличена је смотра почасне чете припадника Гарде и три рода Војске Србије – копнене, РВ и ПВО и речне флотиле, а начелник Генералштаба Љубиша Диковић поднео је рапорт новом председнику и известио га да је стање у земљи редовно. Досадашњи председник Томислав Николић сачекао је Вучића на улазу у зграду на Андрићевом венцу. Николић му је у свечаној сали, симболично, предао државни печат који се ставља на акте које потписује председник и председничку стандарту.

Према Уставу Србије, мандат председника траје пет година. Председник Републике, према највишем државном акту, изражава државно јединство Републике Србије. У његове надлежности спада представљање државе у земљи и иностранству, проглашавање закона, предлагање кандидата за председника Владе Србије, носиоца функција, постављање амбасадора, примање акредитивних и опозивних писма, давање помиловања и одликовања. Председник Републике командује Војском и поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије. 

Александар Вучић је јуче поднео оставку на место председника Владе, а посланици су оставку констатовали на посебној седници Скупштине.

Извор: www.rts.rs

Предишна статияПосланикът на Р България Радко Влайков на посещение в Пирот
Следваща статия31 май – Световен ден без тютюнопушене
Петар Рангелов
Петaр Рангелов е роден през 1969 г. Завършил е право, обаче през цялата си професионална кариера се занимава с журналистика. Започнал е като журналист в Радио Босилеград, но поради разногласия с тогавашните власти, само след една година остава без работа. След демократичните промени в Сърбия се завърща в Радиото и бива назначен за главен редактор. От 2003 г. е кореспондент на вестник „Братство" от Босилеград. Публикувал е на хиляди статии, интервюта, репортажи и др. журналистически текстове от различни области. 2007 г. е избран от читателите за „най-добър журналист” на "Братство". В момента работи в „Ново Братство”, а освен с журналистика, занимава се и с преводи от сръбски на български и от български на сръбски език

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.