Tokom letnjeg perioda, posebno kada su visoke temperature, potrebno je biti oprezan prilikom kupovine, načina čuvanja i obrade namirnica. Korišćenjem zdravstveno ispravnih i kvalitetnih namirnica obezbeđujemo ne samo potreban energetski unos za svakodnevne aktivnosti već, što je još važnije, štitimo naše zdravlje.
Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti. Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, imati samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije (gubitka velike količine tečnosti) i poremećaja opšteg stanja, pa može doći čak i do smrti.
U povoljnim uslovima iz jedne bakterije može se, za samo sedam sati, razviti preko 2.000.000 bakterija.
Za pripremu hrane vrlo je važno sledeće:
Pravilan izbor namirnica
Prilikom kupovine namirnica treba voditi računa o: izgledu, roku upotrebe i adekvatnom čuvanju.
Lako kvarljive proizvode treba kupovati samo u radnjama gde se ovi proizvodi drže u rashladnim uređajima. Obavezno pogledati datum proizvodnje i rok upotrebe. Ako se kupuje na pijacama, proizvode od mleka (sir, kajmak) kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje – nikako na tezgama. Ovo se odnosi i na živinsko meso i drugo.
Obratiti pažnju na izgled namirnica (npr. meso – boja karakteristična za vrstu mesa, miris, konzistencija – elastično na pritisak; sladoled ne sme biti deformisan…)
Priprema i čuvanje
* Adekvatno pranje – pod mlazom tekuće higijenski ispravne vode (svakog lista lisnatog povrća; kupusa pre i nakon sečenja; krastavca pre i posle čišćenja; jagoda – prvo zajedno, a zatim svake pojedinačno…).
* Priprema – higijenska manipulacija (čistoća posuđa, pribora, radnih površina). Voditi računa da se namirnica spremna za korišćenje (npr. termički obrađeno meso ili suhomesnati proizvod) ne obrađuje na istoj radnoj površini kao i sirova namirnica (sirovo meso).
* Dobra termička obrada. Većina namirnica, posebno meso i jaja moraju biti dobro termički obrađeni – ne sme biti vidljivo meso ružičaste boje; sokovi koje otpušta meso moraju biti čisti. Ako kuvate u mikrotalasnoj rerni, po mogućstvu isecite na parčiće iste veličine ili stavite veće i deblje komade bliže spoljnjem delu posude.
* Čuvanje u rashladnim uređajima. Nakon pripreme što pre poslužiti hranu, ukoliko se ne služi odmah, što pre je rashladiti i do serviranja čuvati u rashladnom uređaju. Kuvanu hranu u frižideru možete čuvati najduže pet dana. Ako želite duže da je čuvate, zamrznite je odmah nakon rashlađivanja. Otvoreni sok i mleko, iako je sterilno, mora se čuvati u frižideru. Sirovu hranu u rashladnom uređaju uvek držati ispod kuvane.
* Često pranje ruku – imati na umu da se hrana najčešće zagadi prljavim rukama.
* Temeljno podgrevanje kuvane hrane.
* Ne pripremati kremove, sladolede i majoneze od nekuvanih jaja.
* Zaštititi hranu od pristupa insekata i glodara,
U letnjem periodu preporučuje se korišćenje u ishrani što više voća i povrća, ribe, a najvažnije je unositi dosta tečnosti (čorbe, supe, voćne sokove, čajeve i dr.). Koristiti ribu i meso sa manje masnoće. Koristiti što manje masnoće u pripremi hrane. Izbegavati pripremu hrane na otvorenom plamenu.
Pošto je leto i sezona godišnjih odmora, za put pripremiti male sokove koji se popiju odmah po otvaranju, ručni frižider za transport mesa ili odustati od transporta svežeg mesa i umesto toga se odlučiti za neki trajni suhomesnati proizvod.
Izvor: Danas.rs
(Preuzeto sa sajta Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd)